تیتر کوتاه بررسی کرد؛
در این گزارش به تحلیل اهمیت و جایگاه امضای الکترونیکی در ایران و دستاوردهای اخیر در این زمینه پرداختیم.
به گزارش تیتر کوتاه – مرکز توسعه تجارت الکترونیکی که متولی به کارگیری امضای الکترونیکی در کشور است اقدامات متنوعی در راستای توسعه این امر انجام داده، به گونهای که در سه ماهه نخست امسال حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار گواهی امضای الکترونیکی در زیرساخت کلید عمومی کشور صادر شده که نسبت به مدت مشابه در سال قبل بیش از ۶۵.۵ درصد رشد داشته است.
امضای الکترونیکی شامل علامت، تصویر دیجیتال امضای دستنویس یا هر نشان الکترونیکی دیگری است که بهعنوان اثبات هویت افراد به کار میرود و دارای آثار حقوقی مشابه با امضای دستنویس است. این نوع امضا در قراردادها و تراکنشهای الکترونیکی همانند کارت ملی یا شناسنامه عمل میکند و از صحت و سندیت مدارک دیجیتال پشتیبانی میکند.
کاربردهای امضای الکترونیکی
این ابزار بهخصوص در معاملات و خدمات الکترونیکی اهمیت ویژهای دارد. با استفاده از امضای الکترونیکی، صحت و اصالت اطلاعات منتقلشده تضمین میشود و طرفین معاملات میتوانند به درستی و امنیت اطلاعات اعتماد کنند. همچنین، امضاکننده قادر به انکار امضای خود نخواهد بود.
پیشینه قانونی امضای الکترونیکی در ایران
در ایران، بحث امضای الکترونیکی برای نخستین بار در قانون تجارت الکترونیک مصوب سال ۱۳۸۲ مورد توجه قرار گرفت. در این قانون، امضای الکترونیکی بهعنوان هر نوع علامت منضم شده به “داده پیام” تعریف شده است که هویت امضاکننده را مشخص میکند. همچنین، ماده ۷ این قانون تأکید میکند که امضای الکترونیکی برای احراز هویت افراد در قراردادها کفایت میکند.
با تصویب مجلس در آبان ۱۴۰۲، احراز هویت افراد برای دریافت خدمات ثبتی نظیر دفاتر اسناد رسمی و ادارات ثبت شرکتها منوط به ارائه گواهی امضای الکترونیکی شد. این گواهیها بر اساس ماده ۳۱ قانون تجارت الکترونیکی صادر میشود و نقش مهمی در تسهیل امور اداری و کاهش کاغذبازی دارد.
آمار و دستاوردها
طبق آخرین اعلام مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، امکان احراز هویت غیر حضوری برای صدور گواهیهای سطح دو اطمینان فراهم شده است. این گواهیها برای کاربردهای با ریسک متوسط مورد استفاده قرار میگیرند.
رضا جوادینیا، معاون زیرساخت کلید عمومی و امنیت اطلاعات تجاری این مرکز، اعلام کرد که در سه ماهه نخست سال ۱۴۰۳، بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار گواهی امضای الکترونیکی صادر شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد ۶۵.۵ درصدی را نشان میدهد. همچنین، در سال ۱۴۰۲ بیش از ۴ میلیون و ۲۵۰ هزار گواهی امضای دیجیتال صادر شده است.
اقدامات توسعهای مرکز توسعه تجارت الکترونیکی
مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، بر اساس آئیننامه اجرایی ماده ۳۲ قانون تجارت الکترونیکی و اساسنامه خود، مسئولیت توسعه و بهکارگیری امضای الکترونیکی را در کشور بر عهده دارد. این مرکز با ایجاد مراکز میانی فعال در زیرساخت کلید عمومی و بهبود سطح خدمات، گامهای مهمی در جهت گسترش استفاده از امضای الکترونیکی برداشته است.
برای دانلود فایل با کیفیت این اینفو اینجا را کلیک کنید.
این اینفوگرافیک برگرفته از آمار منتشر شده در خبرگزاری ایسنا ساخته شده است.