پارسینه: یادتان باشد که اولین باری که فرزندتان را در آغوش میگیرید، هیچ وقت فراموش نمیشود. نگه داشتن او در آغوش و حس کردن گرمای بدنش تجربهای شگفتانگیز است؛ و چیزی شبیه به آن وجود ندارد! اما آیا میدانستید که در کنار این حس گرم و خوشایند، فواید علمی هم وجود دارد؟ بله، واقعاً همینطور است.
این حس گرم و خوشایند به تغییرات مثبت جسمی و روحی در بدن ما مرتبط است. آغوش گرفتن، به ویژه برای رشد عاطفی، شناختی و جسمی کودک اهمیت زیادی دارد. بیایید پنج فایده علمی آغوش گرفتن کودک را با هم بررسی کنیم.
۱. آغوش گرفتن باعث افزایش هوش کودکان میشود
کودکان در طول رشد و توسعه مغزی خود به تحریکات حسی زیادی نیاز دارند. مطالعاتی که روی نوزادان انجام شده نشان میدهد که کودکانی که بهندرت در آغوش گرفته میشوند، دچار نقصهای شدید شناختی میشوند. اما هنگامی که این نوزادان تنها ۲۰ دقیقه در روز و به مدت ۱۰ هفته در آغوش گرفته شدند، نمرات بالاتری در ارزیابیهای رشد مغزی به دست آوردند.
از آنجا که نوزادان ابتدا با حس لامسه دنیای اطراف خود را درک میکنند، تماس فیزیکی مانند آغوش گرفتن و تماس پوست به پوست برای رشد آنها بسیار ضروری است. از بین حواس پنجگانه، حس لامسه اولین حسی است که در انسان توسعه مییابد؛ بنابراین، یک لمس محبتآمیز میتواند تحریکات مورد نیاز برای رشد طبیعی و سالم مغز کودکان را فراهم کند.
با رشد فرزند شما، او همچنان از دریافت و ابراز محبت فیزیکی بهرهمند خواهد شد. تحقیقات نشان میدهد کودکانی که بیشتر در آغوش گرفته میشوند، مغزهایی با رشد بهتر دارند.
۲. آغوش گرفتن کودکان را سالم نگه میدارد
کودکان برای رشد به چیزی فراتر از تغذیه کافی نیاز دارند. وقتی کودکان از تماس فیزیکی محروم میشوند، بدن آنها نمیتواند به مراحل رشد طبیعی خود برسد و ممکن است به حالتی به نام “عدم رشد کافی” دچار شوند. اما با فراهم کردن آغوشهای محبتآمیز، کودکان میتوانند به سرعت از حالت ناسالم به سلامت کامل برسند.
از نظر علمی، آغوش گرفتن باعث ترشح هورمون اکسیتوسین میشود، هورمونی که با احساس اعتماد، امنیت و عشق مرتبط است. این هورمون هنگام ترشح، هورمونهای رشد خاصی را نیز در بدن تحریک میکند. در حالی که پژوهشگران همچنان به مطالعه اثرات پیچیده اکسیتوسین در بدن ادامه میدهند، مشخص شده که ترشح این هورمون در مغز از سنین کم به رشد جسمی کمک میکند.
۳. آغوش گرفتن میتواند جلوی بدخلقی های کودکان را بگیرد
آغوش گرفتن نه تنها برای رشد مغزی و جسمی کودکان مفید است، بلکه از رشد عاطفی آنها نیز حمایت میکند. هیچ چیز به اندازه یک آغوش گرم از طرف والدینی که کودک را دوست دارد، نمیتواند به سرعت اشکهای کودکی که زانویش زخم شده را آرام کند.
علاوه بر این، آغوش گرفتن مؤثرترین روش برای پایان دادن به قشقرق کودکان است. بسیاری از بزرگسالان نگرانند که با آغوش گرفتن کودکی که قشقرق میزند، رفتار بد او را تقویت کنند، اما این باور اشتباه است. وقتی کودکی دچار لجبازی احساسی میشود، در واقع دارد به شرایط محیطی خود واکنش نشان میدهد. او لجبازی نمیکند یا سعی در خراب کردن حال دیگران ندارد.
کودکان، درست مثل بزرگسالان، گاهی از کنترل احساسات خود خارج میشوند. تفاوت اینجاست که کودکان هنوز یاد نگرفتهاند چگونه احساساتشان را کنترل کنند. این توانایی یک مرحله مهم در رشد عاطفی است و تا زمانی که کودک شما به این مرحله برسد، احساسات او همچون قطاری بدون ترمز خواهد بود.
در آغوش گرفتن کودک در این لحظات حساس باعث آرامش او میشود، به او نشان میدهد که شما در لحظات سخت کنار او هستید و کمک میکند که از بحران احساسی عبور کند.
۴. آغوش گرفتن باعث میشود کودکان مقاومتر شوند
در لحظات ناراحتی و استرس، آدرنالین و کورتیزول در بدن و مغز ترشح میشوند. از آنجایی که کودکان هنوز یاد نگرفتهاند احساساتشان را تنظیم کنند، استرس ممکن است به حد سمی در بدن آنها انباشته شود. این هورمونهای استرس، در صورت تجمع، میتوانند سلامت جسمی و روانی کودک را تحت تأثیر قرار دهند.
مطالعات نشان میدهند که مواجهه با سطح بالای هورمونهای استرس میتواند در بزرگسالی نیز به عواقب منفی مانند افزایش خطر ابتلا به بیماریهای جسمی، افسردگی و مشکلات دیگر منجر شود.
آغوش گرفتن با ترشح اکسیتوسین، میزان هورمونهای استرس را کاهش میدهد، از این اثرات منفی جلوگیری میکند و به کودکان کمک میکند مقاومت بیشتری در برابر مشکلات داشته باشند.
۵. آغوش گرفتن پیوند شما با کودکتان را تقویت میکند
علاوه بر فواید علمی برای فرزندتان، آغوش گرفتن باعث میشود پیوند عاطفی قویتری بین شما و او شکل بگیرد. آغوش اعتماد را افزایش، ترس را کاهش و رابطهها را تقویت میکند. و این فواید دوطرفه است. ابراز محبت فیزیکی برای هر دو طرف مفید است.
از اولین باری که فرزندتان را در آغوش میگیرید، پیوندی خاص شکل میگیرد و این پیوند نیاز به مراقبت و پرورش دارد. با رشد کودک، پیوند شما تغییر خواهد کرد، اما نیاز او به لمس محبتآمیز هرگز از بین نمیرود.
نکته آخر: همه این فواید مثبت زمانی حاصل میشود که کودک از آغوش شما استقبال کند. یادآوری اهمیت حفظ استقلال جسمی برای کودک و آموزش مؤدبانه رد کردن آغوش و برخورد با شرایط احتمالی نیز یک درس مهم است.
پس دفعه بعد که فرزندتان را در آغوش میگیرید، با رضایت او، به یاد داشته باشید که شما با این کار به سلامت جسمی و روانی او نیز کمک میکنید.
منبع: