چرا 7 آبان در تقویم به نام روز کوروش ثبت نمی شود؟

روزیاتو- نورا تاجدینی: هفتم آبان، به‌عنوان «روز کوروش»، به یاد ورود او به بابل در سال ۵۳۹ پیش از میلاد گرامی داشته می‌شود. با وجود اینکه این روز به‌طور رسمیچرا هفتم آبان در تقویم به نام روز کوروش ثبت نمی شود؟ در تقویم ایران ثبت نشده، اما در میان مردم به عنوان روزی خاص و نمادین از ارزش‌های عدالت و احترام به حقوق انسان‌ها شناخته می‌شود. درخواست‌ها برای ثبت این روز در تقویم ملی از زمان ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد آغاز شده و همچنان ادامه دارد. اما سوال این است که علت عدم نامگذاری رسمی این روز به نام کوروش بزرگ چیست و چه موانعی بر سر راه آن وجود دارد؟

 

 کوروش بزرگ، بنیان‌گذار امپراتوری هخامنشی و یکی از برجسته‌ترین چهره‌های تاریخ ایران و جهان، به دلیل شخصیت و دستاوردهایش در زمینه‌های سیاسی، فرهنگی و انسانی همواره مورد احترام بوده است. ۷ آبان، که به‌عنوان «روز کوروش» شناخته می‌شود، به بزرگداشت این امپراتور بزرگ اختصاص دارد. این روز در تقویم ایرانی‌ها به مناسبت ورود کوروش به بابل در سال ۵۳۹ پیش از میلاد در نظر گرفته شده است.

 

مصطفی ده پهلوان، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز با استناد به مدارک و اسناد تاریخی و پژوهش‌های باستان‌شناسی، گفته بود: هفتم آبان‌ماه، به گواه اسناد تاریخی سال‌روز ورود کوروش، نخستین شهریار هخامنشی بدون هرگونه جنگ و خونریزی به بابل است. در حالی که کوروش خدای یکتا را پرستش می‌کرد، به باورهای دینی ساکنان بابل احترام گذاشت و به ویژه یکتاپرستانی را که بر دین و سنت پیامیر اولوالعزم، موسی کلیم‌الله (ع) بودند، رهایی بخشید.

روز کوروش در تقویم رسمی ایران جایی ندارد

 

اگرچه ۷ آبان به صورت رسمی در تقویم ایران جای ندارد؛ اما به صورت غیررسمی در میان مردم روزی خاص به شمار می‌رود. این روز نمادی از اهمیت کوروش در فرهنگ ملی و هویت ایرانیان است و یادآور ارزش‌هایی مانند عدالت، مدارا و احترام به حقوق انسان‌هاست که در دوران حکومت او برجسته بوده است.

 

تقاضا برای ثبت روز کورش در تقویم رسمی ایران، به طور رسمی‌از زمان روی کار آمدن دولت محمود احمدی نژاد آغاز شد. در زمان ریاست اسفندیار رحیم مشایی بر سازمان میراث فرهنگی اقداماتی برای بزرگداشت این مناسبت صورت گرفت.

 

رحیم مشایی در آذر سال ۱۳۸۷ در اظهاراتی، از در نظر گرفتن روزی به نام «روز کوروش» در تقویم ملی ایران دفاع کرد. در آبان ماه ۱۳۹۰ در همایشی با عنوان «روز جهانی کوروش» در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران درخواست ثبت این روز در تقویم رسمی‌ کشور مطرح شد و دو سال بعد، در ۷ آبان سال ۱۳۹۲ در همایش دیگری با عنوان «یادبود استوانه کورش» که توسط انجمن علمی‌دانشجویان تاریخ دانشگاه تهران برگزار شد، این درخواست تکرار شد.

 

در آذر ۱۳۹۶ نوزده باستان‌شناس و تاریخ‌پژوه ایرانی در نامه‌ای به استانداری فارس خواستار ثبت هفتم آبان‌ماه به عنوان روز «کوروش بزرگ» در تقویم رسمی‌کشور شدند و اعلام کردند که گرامیداشت این روز می‌تواند «نقشی مؤثر در ایجاد وحدت ملی و همبستگی همه ایرانیان» داشته باشد.

 

حال سوالی که مطرح می شود این است که گره نامگذاری این روز به نام کوروش بزرگ کجاست؟

+

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

advanced-floating-content-close-btn