دلایل فرونشست زمین در منطقه چیذر تهران

رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به فرونشست در منطقه چیذر، آب شستگی و قنوات را از دلایل آن دانست و گفت: رشته قناتی به طول تقریبی ۹۰۰ متر مشرف به محدوده به نقشه در آمده است که از بلوار اندرزگو در سمت شمال به بزرگراه صدر در جنوب گسترش دارد.

دلایل فرونشست زمین در منطقه چیذر تهران

دکتر علی بیت‌اللهی با بیان این مطلب اظهار کرد: بر اساس گزارش‌های متعدد منتشر شده و بنا به گفته مسئولین شهرداری و آتش‌نشانی تهران، بعد از ظهر جمعه ۱۱ آبان ماه ۱۴۰۳ در سطح خیابان کلهر (سمت جنوبی خیابان مجاور گذر امام‌زاده اسماعیل) در محله چیذر منطقه یک ریزش‌های سطحی رخ داد.

وی مختصات این محدوده را در محدوده امام‌زاده اسماعیل طول جغرافیایی ۵۱.۴۵۸۶۱۳ و عرض ۳۵.۷۹۴۷۷۸ و حدود ارتفاعی آن ۱۵۱۹ متر دانست و افزود: در تصویر زیر موقعیت و محدوده امام‌زاده اسماعیل و خیابان کلهر نشان داده شده است:

بیت‌اللهی خاطر نشان کرد: بر طبق گزارش‌های منتشر شده، یک نفر جراحت جزئی و دیواره صحن امام‌زاده اسماعیل نیز خسارت دیده است. در سطح خیابان کلهر واقع در سمت شمالی امام‌زاده و در سمت جنوبی خیابان، نشست‌های موضعی و شکاف‌هایی متظاهر شده است.

در شکل زیر عکس‌های منتخب از محدوده که توسط رسانه‌های مختلف منتشر شده، آورده شده است:

رئیس بخش زلزله مرکز تحقیقات مسکن یادآور شد: بر اساس اطلاعات موجود سه عامل احتمالی برای رخداد ریزش و نشست موضعی خیابان کلهر در حوالی امام‌زاده اسماعیل متصور است که به قرار زیر معرفی می‌شود:

۱- اثر قنوات شمالی تهران

درست در شمال محدوده امام‌زاده اسماعیل، رشته قناتی به طول تقریبی ۹۰۰ متر مشرف به محدوده به نقشه در آمده است که از بلوار اندرزگو در سمت شمال به بزرگراه صدر در جنوب گسترش دارد.

علاوه بر آن، رشته قنات‌های متعدد تهران، به طور عمده رها شده و بدون صیانت و ترمیم و محافظت بوده و در تعدادی از فروریزش‌های شهری تهران، اثر آنها بر وقوع فروریزش‌های سطحی و یا نقش تشدیدکننده آنها بر وقوع فروریزش زمین و ایجاد فروچاله در سطح زمین اثبات شده است. در خصوص حادثه خیابان کلهر و امام‌زاده اسماعیل چیذر نیز به‌عنوان یکی از دلایل احتمالی باید نقش قنوات محدوده را مد نظر قرار داد.

۲- اثر آب‌شستگی ناشی از نشت آب لوله‌های آب شرب تهران

در برخی از فروریزش‌های تهران، آب شستگی ناشی از نشت پرفشار آب از لوله‌های آب شرب تهران، عامل بروز حادثه بوده است که در مناطق مختلفی مانند حوالی میدان ونک، شمال میدان انقلاب و خیابان مولوی این اثر مستند و اثبات شده است. در بررسی میدانی حادثه به‌عنوان یکی از عوامل احتمالی ضرورت دارد به اثر آب شستگی ناشی از نشت پرفشار آب از لوله‌کشی آب شرب شهری تهران و بروز حفرات زیرسطحی و در نتیجه فروریزش ناشی از آن توجه شود.

۳- اثر مکشی آب توسط گودال عمرانی در محدوده امام‌زاده اسماعیل

به‌عنوان یکی از دلایل احتمالی و به دلیل تجمع آب در گودال سایت عمرانی امام‌زاده اسماعیل، اثر مکشی گود و جریان آب همراه با دانه‌بندی خاک به سمت گود را نیز باید در نظر گرفت.

وی خاطرنشان کرد: جهت نتیجه‌گیری قطعی و تعیین دقیق عامل اصلی بروز حادثه فروریزش زمین و ریزش دیواره امام‌زاده، ارزیابی میدانی ضرورت دارد.

ایسنا

+

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

advanced-floating-content-close-btn