کارنامه دو و نیم ساله ژوزه مورایس | قد کشید اما بزرگ نشد

همشهری آنلاین- «پایان کار ژوزه مورایس در سپاهان» مهم‌ترین خبر روز گذشته فوتبال ایران بود. سرمربی پرتغالی جمعه‌شب و بعد از بازی با آلومینیوم استعفای خودش را اعلام کرد و صبح دیروز باشگاه سپاهان خبر رفتن او را رسمی کرد. استعفای مورایس دقیقا بعد از مسابقه‌ای انجام شد که او با برتری مقابل آلومینیوم دوباره به صدر جدول برگشت و البته این کار را تقریبا با تیم دوم سپاهان انجام داد. سرمربی ۳سال اخیر سپاهان در آخرین مسابقه‌اش با انجام ۱۰تغییر در ترکیب ۱۱نفره، یک رکورد جدید در لیگ برتر ایران به جا گذاشت و با این وجود ۳امتیاز و صدرنشینی را به دست آورد. او در این فصل ۶برد، ۲مساوی و یک باخت در لیگ برتر و یک برد و ۳باخت در آسیا برای سپاهان کسب کرده است. اما آمار برد و باخت‌های او در کل دوران حضورش به چه شکل بوده است؟

۴۲ برد در ۶۹ مسابقه

مورایس ۲فصل با سپاهان در لیگ برتر ایران حاضر بود و فصل نصفه‌ونیمه امسال، سومین فصل او محسوب می‌شد. سرمربی پرتغالی دقیقا فصل بعد از قهرمانی استقلال به لیگ برتر ایران آمد و جالب اینکه رکورد شکست‌ناپذیری استقلال را در همان اولین بازی فصل در ورزشگاه آزادی متوقف کرد. البته استقلال با فرهاد مجیدی به رکورد ۳۰بازی رسید و مورایس این تیم را با هدایت ساپینتو شکست داد. کارنامه مورایس در آن فصل ۱۹برد، ۸مساوی، ۳باخت، ۴۹گل زده، ۱۷گل خورده و کسب رتبه دوم لیگ برتر بود. رتبه‌ای که به‌خاطر مساوی غیرمنتظره مقابل ملوان از اولی به دومی تغییر کرد. فصل بعد نتایج سپاهان و مورایس افت کرد. زردپوشان در لیگ۲۳ با ۱۷برد، ۶مساوی، ۷باخت، ۵۳گل زده و ۲۶گل خورده سوم شدند. مورایس در فصل دوم بیش از فصل اول گل زد و بیشتر هم گل خورد؛ ۸امتیاز کمتر گرفت و یک رتبه پایین‌تر نشست. فصل سوم هم که با ۶برد، ۲مساوی و یک باخت برای او تمام شده تا مجموع نتایجش در لیگ برتر به ۴۲برد، ۱۶مساوی و ۱۱باخت برسد.

بهترین تیم تهاجمی لیگ

مورایس با کسب ۱۴۲امتیاز طی ۶۹بازی لیگ برتری خودش به میانگین ۲.۰۶ امتیاز در هر بازی رسید. چیزی بالاتر از آنچه میانگین لازم برای قهرمانی در لیگ برتر ایران خوانده می‌شد و البته دو سه فصلی هست که دیگر برای قهرمان شدن کافی نیست. از آمارهای جالبی که مورایس در لیگ برتر به جا گذاشت، پیشتازی او در ایجاد موقعیت و گلزنی است. طی دو سال و اندی که مورایس در لیگ برتر ایران حضور داشت، هیچ تیم دیگری به اندازه سپاهان موفق به خلق موقعیت و گلزنی در این لیگ نشد. او میانگین ۱۳.۵۵ شوت، ۴.۶۲ شوت داخل چارچوب، ۱.۶۵ امید گل و ۱.۶۸ گل در هر بازی را طی این مدت به جا گذاشت که در تمامی این آیتم‌ها تیم اول لیگ طی این مدت بوده است. علاوه بر این آیتم‌های تهاجمی، تیم او درگیرانه‌ترین بازی‌ها را هم انجام داده و میانگین ۱۴.۱۹ خطایی که تیم او در هر بازی روی بازیکنان حریف انجام داده نیز بالاترین میزان خطا در میان تیم‌های لیگ برتری است.

تیم دوم بعد از قرمزها

اینکه تیم مورایس در آیتم‌های تهاجمی برترین تیم لیگ بوده، دلیل بر این نیست که او در سایر بخش‌ها ضعیف عمل کرده است. تیم او در بقیه آیتم‌ها نیز امار بدی ندارد اما در رتبه اول قرار نگرفته است. او با میانگین ۰.۷۱ گل خورده در هر بازی دومین تیم موفق لیگ در گل نخوردن بوده است. ضمن اینکه میانگین مالکیت توپش در هر بازی ۵۶درصد، میانگین پاس‌ها ۴۷۰پاس در هر مسابقه و دقت پاس بازیکنانش ۸۲درصد بوده که در همه این بخش‌ها هم دومین تیم موفق لیگ برتر بوده است. میانگین امتیاز ۲.۰۶ در هر مسابقه، تیم مورایس را از لحاظ امتیازگیری هم به دومین تیم موفق لیگ طی این مدت بدل کرده و فقط پرسپولیس طی این ۲سال و چند ماه توانسته بیشتر از سپاهان در لیگ امتیاز جمع کند.

آسیا؛ پاشنه آشیل ژوزه

ژوزه مورایس در لیگ‌های آسیایی به اندازه لیگ برتر ایران موفق نبود و میانگین امتیازگیری او در آسیا این موضوع را کاملا اثبات می‌کند. او طی ۱۱مسابقه آسیایی با سپاهان به ۴برد، یک مساوی و ۶باخت رسید که باخت انضباطی و ۳ بر صفر مقابل الاتحاد در این آمار محاسبه نشده است. البته بردهای پرگل در آسیا به تیم مورایس مجال داد که در اینجا هم به لحاظ گلزنی وضعیت خوبی داشته باشد. سپاهان فصل گذشته در گروه خودش به ۳برد، یک مساوی و ۲باخت رسید و صعود کرد اما در یک‌هشتم نهایی با ۲باخت مقابل الهلال حذف شد. امسال زردپوشان با شکست ۴ بر یک در پلی‌آف کار خود را آغاز کردند و بعدا در لیگ دوم قهرمانان هم به یک برد و ۲باخت رسیدند. اساسا خیلی از انتقادات هواداران سپاهان که بالاخره منجر به استعفای مورایس شد به‌دلیل همین نتایج ضعیف در آسیا بود.

دو حذف و یک جام

تنها جامی که مورایس با سپاهان به دست آورد جام حذفی ایران بود که همین فصل گذشته یعنی در آخرین دوره‌اش شاهد قهرمانی اصفهانی‌ها با هدایت این سرمربی پرتغالی شد. مورایس در فصل اول فقط تیمی از اسلامشهر را برد و بلافاصله با مساوی یک بر یک و شکست در ضربات پنالتی مقابل آلومینیوم اراک حذف شد. در فصل دوم هم همین سناریو برای مورایس تکرار شد. تیم او سایپای دسته‌اولی را ۳ بر صفر برد و مقابل پرسپولیس در زمین خودش ۴ بر ۲ شکست خورد و حذف شد. در فصل سوم بالاخره مورایس توانست لیگ‌برتری‌ها را هم در جام حذفی ببرد. تیم او به ترتیب شمس‌آذر قزوین، پالایش نفت بندرعباس، ملوان انزلی، گل‌گهر سیرجان و مس رفسنجان را شکست داد و کار تمامی این تیم‌ها را هم در وقت قانونی تمام کرد. به این ترتیب ۷برد، یک مساوی و یک باخت، مجموع نتایج مورایس در جام‌های حذفی را شکل داده است.

منبع خبر: همشـهری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

advanced-floating-content-close-btn