روز گذشته خبر مسمومیت ۲۰ دانشآموز دختر در انفجار بادکنک هلیومی در یک مدرسه دخترانه در شبکههای اجتماعی منتشر شد.
رئیس آموزشوپرورش ناحیه ۲ شهرری یعقوب ایمانی یکشنبه گفت که «شیطنت ۲ دانشآموز» با بادکنک هلیومی در مدرسه دخترانه مکتب اسلام در محله ۱۳ آبان شهرری شماری از دانشآموزان را دچار سرفه و مسمومیت تنفسی کرد. البته اکنون حال همه دانشآموزان خوب و عادی است.
سال گذشته نیز ۶ پسربچه ۱۰ تا ۱۳ساله در سانحه آتشسوزی با بادکنک هلیومی در تهران دچار سوختگی شدند. علاوه بر آن دو سال گذشته بر اثر انفجار بادکنکهای هلیومی در یک سفرهخانه در شهریار ۸ نفر جان خود را از دست دادند. در این دورهمی که به بهانه جشن تولد برپاشده بود، تمامی جانباختگان، از یک خانواده بودهاند.
باتوجهبه اینکه هلیوم چگالی کمتری نسبت به اکسیژن دارد، سبکتر است و بیشتر ارتفاع میگیرد، بنابراین بیشتر در بادکنکها مورداستفاده قرار میگیرد.
البته خود گاز هلیوم انفجارزا نیست و خطر آنچنانی ندارد، اما بعضی از گازها مانند هیدروژن، اتان و متان (گاز شهری) و بوتان قابلیت انفجار دارد.
برف شادی و انواع افشانهها که در جشن تولد و مراسم عروسی استفاده میشوند نیز قابلیت اشتعال بالایی دارند و زمانی که افراد برف شادی را بالای کیک تولد قرار میدهند، شمع روشن یا فشفشه میتواند موجب آتشسوزی شود.
کارشناس آتشنشانی سید جلال ملکی میگوید که «در حال حاضر گاز هلیوم گران شده است» و افراد فروشنده برای پر کردن بادکنکها از گاز هیدروژن و خوراکپزی استفاده میکنند که قابلیت اشتعال دارد.
اما مجید شجاعی، متخصص طب اورژانس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، میگوید که درست است گاز هلیوم گران است و افراد «سودجو» جان مردم را به خطر میاندازند، اما نبود نظارت کافی و ناآگاهی مردم دلیل اصلی این اتفاقات است، چون برخی حاضرند به هر قیمتی بادکنک هلیومی در جشنشان باشد.
دکترای شیمی آلی حمیدرضا یوسفی با بیان اینکه برای جلوگیری از چنین مشکلاتی باید نظارتها افزایش یابد، میگوید که متأسفانه برای تشخیص هلیوم درون بادکنک، هیچ راهی وجود ندارد؛ به همین دلیل برای تهیه بادکنک هلیومی بهتر است به مراکز شناخته شده و مورد تأیید مراجعه کرد، اما ترجیحاً بهترین گزینه این است که از بادکنکهای هلیومی در جشن تولدها، مراسم و مهمانیها استفاده نشود، چراکه نمیتوانیم میزان ناخالصی گاز هلیوم بهکاررفته در بادکنکها را تشخیص دهیم.
منبع: فارس