به گزارش همشهری آنلاین، یوسف عزیزی، پژوهشگر سیاستگذاری عمومی-دولتی: با توجه به تنش سیاسی موجود درمورد انتخابات آمریکا و برخی تحرکات نظیر خرید سلاح از سوی طرفداران ترامپ و همچنین برخی تدابیر شدید امنیتی نسبت به قبل درمورد کاخ سفید آیا احتمال شورش در آمریکا با پیروزی کامالا هریس وجود دارد یا خیر چند نکته قابل توجه وجود دارد. اول آنکه اتفاقات و تنشی که در سال ۲۰۲۰ طی رقابت سیاسی دونالد ترامپ و جو بایدن رخ داد یک رخداد بیسابقه در دو قرن اخیر بود. عدم انتقال دولت به شکل آرام، درگیری و حتی مرگ افراد، اشغال چند ساعته کنگره و تهدید برخی از نمایندگان همگی وقایعی بودند که در طول ۲۰۰ سال اخیر سابقهای نداشت و نظیر این اتفاقات در دورههای اول ریاست جمهوری کشور آمریکا رخ داده بود.
با این ملاحظه که خیلی وقت بود چنین حادثهای اتفاق نیفتاده بود کسی نمیدانست قرار است چه نتیجهای در آخر رخ دهد؛ چرا که قانون اساسی و نظام حقوقی آمریکا درمورد فرایند انتخابات و انتقال دولت دارای یکسری خلأها است و یک پروسه ده هفتهای از زمان انتخابات تا انتقال دولت وجود دارد. در این بین باید هر ایالت انتخابات خودش را انجام دهد و سرآخر در روندی این نتایج به تأیید برسد. این موضوعات موجب شده بود در آن برهه تصویر روشنی از آینده سیاسی آمریکا برای آمریکاییها وجود نداشته باشد. امسال نیز عدهای از افراد هنوز در یک حالت گیجی به سر میبرند و نمیدانند چه اتفاقی قرار است بیفتد.
اما نسبت به دوره قبل چند تفاوت وجود دارد؛ یکی اینکه باتوجه به تصدی ترامپ بر دولت و قوه مجریه آمریکا، برخی چنین نظری دارند که خود ترامپ در آن درگیریها و وقایعی که در ۶ ژانویه سال ۲۰۲۱ رخ داد نقش داشته است. چراکه در آن زمان ترامپ به عنوان رئیس جمهور، فرمانده کل قوا نیز محسوب میشد و میتوانست خیلی زودتر در راستای اعزام نیروهای نظامی و امنیتی به کنگره آمریکا اقدام کند تا آنها به کمک پلیس کنگره بروند، چرا که نیروهای امنیتی و پلیس کنگره در آن زمان نسبت به هجومآورندگان به کنگره بسیار کمتر بودند.
از این رو پلیس واشنگتن و پلیس کنگره به کمک نیروهای ارتش، فدرال یا حتی نیروی کمکی از ایالتهای همسایه نظیر ویرجینیا و مریلند نیاز داشت، اما ترامپ برای مهار این بحران خیلی ضعیف عمل کرد و نتوانست آن را اداره و کنترل کند. اما امسال وضع به این شکل نیست، دولت جو بایدن با تدابیر امنیتی و به کارگیری نیروهای امنیتی و نظامی در سطح شهر قصد دارد این بازه ۱۰ هفتهای که از امروز شروع میشود و تا اوایل بهمن ۱۴۰۳ ادامه دارد وضعیت را طوری سامان دهد که نسبت به شورشیهای احتمالی در برتری نفری و امکاناتی قرار گرفتهباشد که این یک نکته مثبت است.
نکته بعد این است که به نظر میرسد قبل از کشیده شدن درگیری و شورش به کاخ سفید و کنگره آمریکا؛ اگر نتیجه نهایی ایالتهای سرنوشتساز و چرخشی آمریکا نظیر پنسیلوانیا و میشیگان به نفع کامالا هریس باشند و ترامپ بخاطر این ایالتها در مجموع شکست بخورد، یحتمل اول از همه در این ایالتها شاهد درگیریها و برخی چالشها همچون رژه میلیشیایی مسلحین طرفدار ترامپ یا تهدید برخی عناصر مهم سیاسی و انتخاباتی و همچنین ادعای تقلب در انتخابات باشیم. به طور کلی نظر دادن درمورد رخ داد شورش و ابعاد آن در آمریکای پساانتخابات سخت است. اما چیزی که روشن است این است که ترامپ از الآن عدم انتخاب شدنش را با تقلب در انتخابات برابر دانسته. نکته مهم این است که تا امروز که روز رأیگیری است، چیزی حدود ۸۰ میلیون رأی به شکل غیرحضوری داده شده است؛ این اتفاق از سال ۲۰۲۰ با بهانه کرونا با تهییج و تحریک دموکراتها افزایش یافت و در آن دوره، دو سوم آرا غیر حضوری بود.
همین امر موجب شده جمهوریخواهان نسبت به این آرا بدبین شده باشند و وقوع تقلب از سوی دموکراتها را تقویت کنند. در حال حاضر هم طرفداران ترامپ ادعا کردند اگر نتیجه غیر از او باشد یعنی تقلب رخ داده است! این بحرانی کردن فضا از سوی ترامپ احتمال این که احساسات بر عقل از سوی جمهوریخواهان غلبه کند بالا برده است. به هرحال در یک وضعیت نا مشخصی آمریکا حضور دارد که با وجود ساختار سیاسی ۲۵۰ ساله هم پیشبینی آن برایش سخت و دشوار است
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰