همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: دکتر «اریک ملن»، محقق اصلی این مطالعه و متخصص اطفال در مؤسسه کارولینسکا در سوئد، گفت: اینکه کودکانی که خیلی لاغر یا خیلی چاق هستند در معرض خطر اختلال عملکرد ریه قرار میگیرند، نشان میدهد که بهینهسازی رشد کودکان چه در اوایل زندگی و چه در سالهای ابتدایی مدرسه و نوجوانی بسیار مهم است.
نتایج این تحقیق نشان میدهد که برخلاف کودکان دارای «بی ام آی» (BMI) طبیعی، آنهایی که «بی ام آی» بالا داشتند در بزرگسالی عملکرد ریههایشان مختل بود که عمدتا نتیجه محدودیت جریان هوا در ریهها است. «بی ام آی» یک معیار مهم برای اندازه گیری تناسب قد و وزن افراد است و به کمک این شاخص میتوان مقدار اضافه وزن یا کمبود وزن را تخمین زد.
تاثیر نمک
دکتر منصور ضایی متخصص تغذیه نیز با تائید نتایج این مطالعه محققان سوئدی در گفت و گو با روزنامه همشهری به این نکته اشاره میکند که کم کردن وزن میتواند به بهبود تنگی نفس یا در مجموع بهبود تنفس در کودکانی که چاق هستند، کمک کند.
این متخصص تغذیه میزان مصرف نمک را عامل مهمی در اختلال عملکرد ریهها میداند و میگوید: کاهش نمک دریافتی باعث بهبود عملکرد ریه میشود و علائم آسم را کاهش میدهد. این مساله به طور علمی اثبات شده که کاهش وزن و نمک و کالری میتواند به بهبود علائم آسم به ویژه در پسران کمک کند. در واقع نمود آن در پسران بیشتر است و کمتر دیده شده که کاهش وزن و نمک و کالری در دختران تاثیر داشته باشد. حساسیت به نمک در پسرها در بحث آسم بیشتر گزارش شده است. نمک بیشتر در غذاهای کارخانهای دیده میشود زمانی که ما مصرف غذای صنعتی و مصرف سوسیس و کالباس را محدود میکنیم علائم آسم کاهش مییابند.
ارتباط لاغری مفرط با تنگی نفس
او درباره دلیل تاثیر لاغری مفرط بر اختلال در عملکرد دستگاه تنفسی میگوید: زمان تنفس نیاز به عضلات اسکلتی داریم، لاغری مفرط و کمبود وزن جدی نشان از ضعف عضلات (تنفسی ) دارد، در واقع از حجم آن عضلاتی (ماهیچهها) که دور قفسه سینه هستند کم میکند و همین امر باعث ایجاد مشکل در زمان تنفس میشود. عضلههای تنفسی آن دسته از ماهیچههایی هستند که با کمک به انبساط و انقباض حفره قفسه سینه، به دم و بازدم کمک میکنند. دیافراگم و تا حدی کمتر، ماهیچههای میاندندهای فرایند را هنگام تنفس آرام هدایت میکنند. کشش این ماهیچهها برای سلامت سیستم تنفسی و به حداکثر رساندن قابلیتهای عملکردی آنان بسیار مهم است. در نتیجه ضعف عضلات تنفسی قابلیتهای عملکردی سیستم تنفسی نیز کاهش مییابد.
راهکاری موثر برای نجات دستگاه تنفسی
دکتر رضایی افزایش وزن در کودکان دچار لاغری مفرط را مهمترین راهکار بهبود عملکرد تنفسی میداند، متهی با لحاظ کردن این استثنا که منظور از افزایش وزن درست اضافه کردن چربی، دنبه و آب و پف و ورم نیست بلکه اضافه وزن باید از طرق افزایش حجم عضله و استخوان حاصل شود، باید کاری کنیم که افزایش وزن باعث افزایش حجم عضلات در نواحی تنفسی دور قفسه سینه شود و برای انجام عملکرد و کار تنفسی انرژی وجود داشته باشد. تا افراد با نیروی کمتری این کار را انجام دهند. افرادی که تنگی نفس و مشکل تنفسی دارند، گویی سنگی روی سینهشان قرار دادهاند و به زور عمل تنفس را انجام میدهند. این امر برای فرد چاق مضاعف تر است وی ناگزیر است تا با نیروی بیشتر یا به اصطلاح هزینه بیشتری تنفس کند.
بیشتر بخوانید:
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0