همانطور که می دانید تغذیه سالم نقش مهمی در سلامت انسان ها ایفا می کند، بنابراین اگر می خواهید جسم سالمی داشته باشید باید فاکتورهای مختلف داشتن یک تغذیه سالم را رعایت کنید. کپک ها در بیشتر انواع مواد غذایی در صورتی که شرایط مساعد باشد، رشد می کنند و ایمن ترین انتخاب به دور انداختن کل غذای کپک زده است. به دلیل اهمیت این مسئله مهم در این بخش از نمناک به یکی از آنها که آسیب های مصرف مواد غذایی کپک زده است می پردازیم.
کپک چیست؟
کپک ها، یکی از میکروارگانیسم های بسیار مقاوم نسبت به سایر موجودات ذرهبینی هستند توانایی تحمل شرایط محیط را به خوبی دارند.لکه های سیاه روی میوه ها و کپک سبز در سطح نان یا دیگر خوراکی ها، هاگ هایی هستند می توان با چشم غیر مسلح نیز آنها را مشاهده کرد. اما در حقیقت برخی از قسمت های کپک و ریشه های آن قابل مشاهده نیستچرا که در عمق مواد خوراکی نفوذ می کنند. بنابراین جدا کردن هاگ های رنگی بر سطح مواد خوراکی که تنها بخشی از کپک هستند، از ورود ذرات کوچک قارچ به بدن پیشگیری نمی کند.
به طور کلی کپک ها به 2 دسته مفید و مضر تقسیم می شوند. اما مردم عادی قادر به تشخیص مفید یا مضر بودن کپک ها نمی باشند. به همین دلیل کارشناسان توصیه می کنند که از مصرف غذاهای کپک زده خودداری کنند و آنها را دور بریزند.
خطرات خوردن کپک و مواد غذایی کپک زده
برخی کپک ها به کبد آسیب می زنند :
داخل کپک ها مواد شیمیایی سمی یافت می شود و می تواند باعث بیماری های جدی مانند آسیب کبد، استفراغ، حالت تهوع و اسهال شود. البته این عوارض به چند عامل مانند سیستم ایمنی بدن یا سن بستگی دارد.
با وجود اینکه برخی کپک ها بی ضرر می باشند اما تعدادی از آنها برای سلامت انسان خطرناک هستند. یکی از رایج ترین و سمی ترین مواد شیمیایی درون کپک به عنوان آفلاتوکسین شناخته شده است که می تواند باعث سرطان شود. خوشبختانه همه مواد غذایی کپک زده این ماده شیمیایی را تولید نمی کنند. اما می توان آن را در بادام زمینی و ذرت یافت. یکی دیگر از مواد شیمایی مضر در کپک ها «مایکوتوکسین» یا همان ماده سمی است که موجب بروز واکنش های آلرژیک شدید و مشکلات تنفسی می شود . مایکوتوکسین را می توان در کپک های رشد کرده روی غلات و خشکبار و همچنین در سیب، آب انگور و دیگر محصولات مشاهده کرد.
باکتری های موجود در کپک ها می توانند علائم مسمومیت غذایی را تحریک کنند:
کپک ها به خودی خود چندان خطرناک نیستند و احتمال ابتلا شما به بیماری کم است. با این حال، آنچه می تواند شما را بیمار کند، باکتری هایی است که می توانند در کنار آن رشد کنند. در این حالت، می توانید علائمی مانند استفراغ، اسهال و حالت تهوع را تجربه کنید. شدت آن به نوع باکتری و میزان غذایی که خورده اید بستگی دارد.
ممکن است به کپک ها آلرژی داشته باشید :
برخی افراد نسبت به کپک موجود در مواد غذایی حساسیت دارند. اگر حساس هستید، بهتر است از آن اجتناب کنید و در صورت مصرف اشتباهی، فوراً با پزشک تماس بگیرید. علائمی که می تواند نشانه ای از واکنش آلرژیک باشد عبارتند از:
- آبریزش و خارش چشم ها
- کهیر یا بثورات
- خس خس سینه
- آبریزش یا گرفتگی بینی
غذاهایی کپک زده که بدن به راحتی آن ها را هضم می کند:
کپک هایی که در انواع مختلف پنیر استفاده می شود سالم هستند اما این نوع پنیرها برای افرادی که آلرژی دارند توصیه نمی شود.
مواد کپک زده ای که اگر قسمت کپک آن را جدا کنید مانعی ندارد :
- ژامبون سالم و خشک
- قسمت کپک زده میوه و سبزیجات
- نان
- آجیل ها و بنشن و کره بادام زمینی
آیا نمی توانید کپک را از غذای خود جدا کنید؟
اگرچه ممکن است جدا کردن تکه های کپک به دلیل جلوگیری از هدر رفتن غذا، وسوسه کننده باشد، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که شما با این کار تمام کپک ها را از بین ببرید. ریشه های کپک می توانند به تمام مواد غذایی برسند.
گرم کردن نان کپک ها را نمی کشد؟
اگرچه می توانید با قرار دادن نان در معرض دمای زیاد، کپک را از بین ببرید، اما مطمئن باشید بدون سوزاندن نان به آن دما نمی رسید و حتی در این صورت، هیچ تضمینی وجود ندارد که کپک ها را از بین برده اید.
روشهای حفظ سلامت غذا و جلوگیری از فساد سریع آن
- استفاده از ظروف درب دار برای نگهداری از غذا در یخچال و فریزر
- مصرف غذاهای بسته بندی شده پس از باز شدن درب آنها ظرف سه تا چهار روز
- قرار دادن مواد غذایی در ظروف دربسته برای جلوگیری نفوذ هوا