به گزارش ساناپرس، دکترعلیرضا شریفی یزدی گفت:مهمترین دلیل تفاوت فرار دختران نسبت به سالهای گذشته فضای مجازی است.
آخرین مطالعات صورت گرفته بر روی دختران فراری بهزیستی نشان میدهد گرایش اکثریت آنها به فرار از خانه، در فضای مجازی ایجاد شده است.
به این ترتیب که با شخصی آشنا شده و ارتباط عاطفی برقرار میکنند و در نتیجه آن به فرار روی میآورند. بیشتر دختران فراری از سمت روستا و شهرستانها هستند و به طور معمول حتی افرادی که از شهرهای بزرگ نیز فرار میکنند، به سمت شهرستان و روستاها نمیروند و مقصد آنها به سمت کلان شهرهایی مثل تهران، شیراز، اصفهان و… است. مطابق با مطالعات انجام شده بر روی دختران فراری هر دختر فراری در ۲۴ ساعت ابتدایی به صورت متوسط ۱ بار و در ۴۸ ساعت ابتدایی ۳ بار مورد تجاوز قرار میگیرد.
یک جامعه شناس و روانشناس اجتماعی: برای دسته بندی این مسئله که فرار دختران بیشتر در کدام قشر دیده میشود ابتدا به جای رجوع به خانوادههای متعصب میبایست به سمت خانوادههای فقیر رفت. مطالعات نشان میدهد بالای ۸۵ الی ۹۰ درصد دختران فراری کسانی بوده اند که پدرشان نتوانسته با آنها رابطه عاطفی مناسبی برقرار کنند یا درون خانوادههای آشفته (جنگ و درگیری درون خانواده) و گسسته (طلاق رسمی) پرورش یافته اند.
فرار دختران از خانه و خانوادههای خود یکی از معضلات پنهان جامعه است که کمتر از سایر مشکلات در خصوص آن صحبت شده. مطابق با آخرین اعلام سال ۱۳۹۴ سازمان بهزیستی تهران سالانه ۱۰ الی ۱۵ درصد از دختران بین ۱۴ تا ۱۸ سال از منازلشان فرار میکنند. اطلاعات سال ۱۳۹۴ نیز به علت پایشهای موجود چندان قابل اتکا نیستند و با این وجود پیش بینی میشود فرار دختران از خانه روند افزایشی داشته است. اما فرار دختران در سالهای اخیر نسبت به فرار در سالهای قبل چه تفاوتی میتواند داشته باشد؟
دکتر علیرضا شریفی یزدی جامعه شناس و روان شناس اجتماعی، در گفتگو با رکنا، در ارتباط با دلایل فرار دختران گفت: فرار دختران عمدتا به چند دسته تقسیم میشود، بحثهای خانوادگی، خشونت خانگی، آزار جنسی توسط محارم (عمو، برادر، پدر و..)، دلایل عاشقانه و اغفال از سمت آن ها، اعتیاد و فریب از طریق گروههای تبهکار و… از جمله عواملی هستند که موجب فرار دختران از خانه میشوند. به طور معمول دخترانی که فریب گروههای خلافکار را میخورند مورد سواستفادههای مختلفی از جمله تجاوز جنسی و قاچاق قرار میگیرند.
وی در مورد مهمترین عامل فرار دختران، افزود: در میان عوامل گفته شده دلایلی که فراوانی بیشتری نسبت به مابقی دارند را میتوان سخت گیری، فشار و نگرانی از مجازات خانواده در نظر گرفت. با توجه به اینکه آخرین قتل ناموسی مربوط به قتل دختری در ایلام بوده است میتوانیم یکی از مهمترین عواملی را که موجب فرار در دختران میشود ترس از مجازات خانواده در نظر گیریم. دو دلیل مهم دیگر فرار دختران به ترتیب در رده دوم داستانهای تکراری عاشقانه و سومین عامل فریب به واسطه گروههای فریبکار است.
فضای مجازی مهمترین دلیل فرار دختران در سالهای اخیر
او در خصوص تفاوت میان فرارهای گذشته و امروزه گفت: مهمترین دلیل تفاوت فرار دختران نسبت به سالهای گذشته فضای مجازی است. آخرین مطالعات صورت گرفته بر روی دختران فراری بهزیستی نشان میدهد گرایش اکثریت آنها به فرار از خانه، در فضای مجازی ایجاد شده است. به این ترتیب که با شخصی آشنا شده و ارتباط عاطفی برقرار میکنند و در نتیجه آن به فرار روی میآورند. بیشتر دختران فراری از سمت روستا و شهرستانها هستند و به طور معمول حتی افرادی که از شهرهای بزرگ نیز فرار میکنند، به سمت شهرستان و روستاها نمیروند و مقصد آنها به سمت کلان شهرهایی مثل تهران، شیراز، اصفهان و… است. مطابق با مطالعات انجام شده بر روی دختران فراری هر دختر فراری در ۲۴ ساعت ابتدایی به صورت متوسط ۱ بار و در ۴۸ ساعت ابتدایی ۳ بار مورد تجاوز قرار میگیرد.
فرار در خانوادههای فقیر بیشتر از متعصب دیده میشود
او با اشاره به اینکه فرار تنها در میان خانوادههای متعصب نیست، گفت: در دسته بندی میان خانوادههای متعصب و غیرمتعصب، بیشر فرارها در میان خانوادههای متعصب اتفاق میافتد؛ چراکه خانوادای که توانسته با فرزند خود رابطه صحیح برقرار و به این مسئله توجه نشان دهد که رفتارهای فرزندش با توجه به سن و نیازهایش است، انگیزه فرار را در فرزندش از بین میبرد. توجه داشته داشته باشید که فرار دختران تنها به علت تعصب خانوادگی نیست و عمده فرارها در خانوادههای فقیر اتفاق میافتد که این فقر را در ابتدا از منظر اقتصادی و در مرحله بعدی از نظر فرهنگی ارزیابی میکنیم. در نتیجه برای دسته بندی این مسئله که فرار دختران بیشتر در کدام قشر دیده میشود ابتدا به جای رجوع به خانوادههای متعصب میبایست به سمت خانوادههای فقیر رفت. مطالعات نشان میدهد بالای ۸۵ الی ۹۰ درصد دختران فراری کسانی بوده اند که پدرشان نتوانسته با آن هارابطه عاطفی مناسبی برقرار کند یا درون خانوادههای آشفته (جنگ و درگیری درون خانواده) و گسسته (طلاق رسمی) پرورش یافته اند.
وی با اشاره به اهمیت محبت پدری، گفت: بر اساس مطالعات و آمار موجود مهمترین عامل فرار دختران از خانه و خانواده را میتوان نبود محبت پدرانه دانست چراکه فرزند محبتی که به آن نیاز داشته است را از سمت پدر خود دریافت نکرده و به دنبال دریافت این محبت از سمت جنس مخالف خود میرود و در بسیاری از مواقع برای به دست آوردن این محبت به هرکاری دست میزند. آمار مربوط به دختران فراری توسط بهزیستی و گزارشهای داده شده از سمت نیروی انتظامی به دست میاید، اما به طور معمول این آمار منتشر نمیشوند. آنچه که در خصوص آمار فرار دختران جامعه نشان داده میشود این است که آمار به شکل فزایده و افزایشی است.